Forår - frost eller karper

Af: Brian Bakmann

Vi begynder så småt at gå den varmere tid i møde, og når først vi når påsken, plejer karperne at blive aktive. Selvom man er gået ind i foråret, i hvert fald ifølge kalenderen, er det nu ikke altid man må forvente, at karperne er villige til at prioritere boilies øverst på fødelisten.

En efterhånden årlig tradition er vores påsketur til et forårs karpevand. Man selvom man er nået til påsken, kan fiskeriet værre meget svingende. I år 2000 startede vi fiskeriet weekenden inden påske, hvor vi (4 seniorer og 4 juniorer) valgte at fiske et karpevand, som må betragtes som middelsvært. Vi fordelte os, således at vi fiskede på et stykke, der strækker sig over cirka en kilometer. Allerede første nat, var der gevinst! 2 skælkarper på 6,8 og 16,6 kilo og en flot spejlkarpe på 9,5 kilo var faldet for agnen. 3 fisk til 8 mand, var jo ikke det helt vilde, men må alligevel betragtes som pænt, hvis man tager vejret i betragtning; blæst og regn (5-10 grader). Næste nat var en total katastrofe, ingen karper, men dog 3-4 pæne rimter. To mand blev og tog udfordringen op, mens resten tog hjem.

Det var nu blevet torsdag, og efter fire dage havde de to ihærdige juniorer som blev, stadig ikke fået fisk!

Tre af os vendte tilbage til søen, for at give det en chance mere. Temperaturen var nu så høj, så vi gik rund i shorts og bare fødder!! Vandet blev hurtigt varmet op, men kun en enkelt 8-9 kilos karpe nåde på vægten, inden vi igen Lørdag drog hjem.

Traditionen tro besøgte vi igen vandet i påsken 2001. Tre døgn med hård kuling resulterede i 4 fisk til seks mand! Jan fik 3 spejlkarper mellem 7 og 8 kilo. Kenny en enkelt skælkarpe på lige knap 7 kilo. Vi tog hjem, og de efterfølgende dage, var præget af frostgrader og snestorm!

Hvilket vand kan give karper i det tidlige forår?

Hvis man vil have den mindste chance for at fange en karpe i månederne Marts og April, skal man vælge et vand med en rimelig tæt bestand af karper, som ikke er alt for sky. Man bør satse sit fiskeri i en periode, hvor vejret stiger med mindst et par grader, eller i det mindste bare er stabilt på et rimeligt niveau (min. 5-10 grader).

Hvor er karperne?

Karperne vil forsøge at finde så varmt vand som muligt. Derfor skal man som fisker ligeledes forsøge at finde et sådant sted. Ofte vil det være en lavvandet vig, en dyb rande, en fordybning i bunden eller lignende. Ved temperaturstigning bliver det lave vand hurtigst opvarmet, men det bliver også tilsvarende afkølet, når temperaturen falder. Dette er værd at huske!

Når man har valgt et begrænset område, skal man finde mindst 2-3 oplagte fiskespots. Man kan typisk dække et område der har en radius på 50-100 meter. Der kan sagtens befinde sig 20-30 karper på dette område, hvis man vel og mærke har valgt det rigtige! Dermed ikke sagt at fangsten allerede nu er sikret - langt fra. Karperne er stadig meget stationære, og dette gør at fiskeren derfor må være mere mobil. Har man ikke haft aktivitet på foderpladsen indenfor et døgn, betaler det sig ofte at flytte tacklet, eller finde en helt ny fiskeplads.

Agn

For at karpen kan finde agnen, er det vigtigt, at man har lagt krogagnen i dip minimum 2-5 minutter inden man kaster ud til det valgte spot. Den helt store fordel ved denne teknik er, at man kan af fiske et stort område, uden at være nervøs for at overfodre.

Jeg brugte tilsvarende teknik, da jeg besøgte Gisselfeld Gods September 2001. Karperne befandt sig på en afstand, hvor det simpelthen var umuligt lave en præcis fodring (over 80 meter ude!), i værste fald ville jeg få spredt karperne endnu mere, end de var i forvejen. Efter knap 36 timer, kan man godt blive lidt irriteret på de små bæster. Frustreret boostede jeg en flydende boilies i en tyk Kirsebærdip, hvorefter jeg kastede igennem, sigtende mod broen ved slottet. Allerede efter mindre end fem minutter havde en karpe bud efter agnen. Den slap desværre krogen efter en kort fight. Proceduren gentog sig og tacklet blev sendt i samme retning. Igen nåede jeg knapt at komme hen til parasollen førend bidmelderen atter hylede. Bip…bip...biiiiiiiip!! Denne gang var der fast fisk. Efter en dramatisk fight, hvor karpen stak ud af nettet, da dette var blevet afmonteret skaftet, kunne jeg lande en flot gylden spejlkarpe på 7,7 kilo. Weekenden resulterede i cirka 30 karper til 7 svenskere og 7 danskere, de 4 største mellem 10 og 12 kilo.

Til fiskeri i køligt vand, er det nødvendigt at fiske med en boilies, som har en hurtig duftspredning i vandet. Som flavour (duftstof) til fiskeriet i Oktober - April. Er her nogle, som jeg kun kan give de varmeste anbefalinger:

Kiwi, Flødebanan, Kirsebær, Lakrids, Krebsdyr og Skovjordbær fra Danish Delight

Big Strawberry Ethyl fra Kevin Nash

Diverse Ethyl Alkohol baserede flavours fra Rod Hutchinson

Det vigtigste ved flavouren, er at den har en hurtig spredning i vandet. Hvis man er i tvivl, kan man hælder et par dråber i et glas vand, da de fleste flavours har en lille farvenuance, kan man let se spredningens hastighed.

Flavouren blandes med æg, mælkemix, sweetner og smørkagetaster.

Her er blot nævnt nogle af de væsentligste forudsætninger, hvis man vil nærme sig en optimal chance for fangst i den kolde tid. Ovennævnte tekniker kan også bruges til fiskeri i det sene efterår, samt i vinteren. Bliv ikke skuffet, hvis fangsten udebliver! Husk varmt tøj samt kogegrejet, så du kan holde dig varm. Det skal være sjovt, ikke pinefuldt!